Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS)
- Conecta Blog Editor
- 20 feb. 2023
- 6 min de citit
Actualizată în: 28 aug. 2023

Valori maximale grant
Efectivul de elevi din ciclul gimnazial din unitatea de învățământ | Valoarea maximală a grantului (finanțare nerambursabila) * (euro) | Valoarea maximală a grantului pentru unități de învățământ în zone cu marginalizare la medie (mediul rural) și zone dezavantajate (mediul urban)* (euro) | Valoarea maximală a grantului pentru unități de învățământ în zone cu marginalizare severă și peste medie (mediul rural) și zone marginalizate (mediul urban)* (euro) |
între 40 - 75 | 70.000 (grant mic) | 80.500 | 91.000 |
între 76 -150 | 140.000 (grant mediu) | 161.000 | 182.000 |
peste 150 | 153.000 (grant mare) | 175.950 | 198.900 |
Eligibilitatea activităților
Subcategoria 1.1 - Activități MATE - prevăzute prin PNRAS, implementate în cadrul acestei scheme de grant: atât subcategoria, cât și lista de activități sunt obligatorii.
Screening al copiilor atât la nivelul clasei prin chestionarul SASAT la care răspund elevii, cât și prin Fișa de Observare, un chestionar aplicat de către diriginte/persoană resursă fiecărui copil identificat în risc.
Înregistrarea copiilor în risc, folosirea instrumentelor și introducerea datelor în Observatorul Școlii în vederea elaborării planurilor educaționale de intervenție.
Introducerea datelor în SIIIR, raportarea periodică și ajustarea planurilor la timp.
Subcategoria 1.2 - Activități de prevenire - obligatorie; lista de activități este orientativă, solicitantul putând alege cel puțin o activitate relevantă pentru nevoile identificate.
Activități de dezvoltare a unui climat pozitiv și incluziv în clase și în școală, inclusi acțiuni de combaterea violenței, acțiuni anti-bullying, măsuri pentru prevenirea consumului de droguri și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, măsuri pentru combaterea segregării școlare;
Activități pentru reducerea absenteismului la clasă prin utilizarea unor tehnici de învățare activă și incluzivă cu scopul de a crește motivația elevilor și dezvoltarea personală, facilitarea învățării, înțelegerii și gândirii critice, mentorat și sprijin colegial între elevi, sprijinirea colaborării cu părinții sau tutorii legali, etc.
Activități pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale, inclusiv autonomie, perseverență, abilități sociale, comunicare și colaborare, stimularea lucrului în echipă pe bază de proiecte, etc.
Activități de formare autorizate și îndrumare (coaching) pentru cadre didactice și personal auxiliar din unitatea de învățământ (de ex. îmbunătățirea practicilor de predare, crearea unui climat școlar favorabil, orientarea în realizarea activităților pedagogice prevăzute în proiect).
Alte tipuri de activități care contribuie la prevenirea abandonului școlar și PTȘ în corelație cu nevoile identificate
Subcategoria 1.3 – Activități de intervenție - obligatorie; lista de activități este orientativă, solicitantul putând alege cel puțin o activitate relevantă pentru nevoile identificate
Activități pedagXogice și de sprijin, care includ, dar nu se limitează la cursuri de remediere 1/1 sau în grup (lb. română/ lb. maternă, matematică/ științe, TIC), testare cunoștințe, evaluare dificultăți de învățare, consiliere și orientare școlară, mediere, educație parentală, consiliere psihologică, etc.
Extinderea zilei de școală la program întreg și acordarea unei mese.
Activități de tip Școală după Școală inclusiv acordarea de hrană.
Activități extra-curriculare, care includ, dar nu se limitează la vizite de documentare, activități outdoor, excursii, tabere, festivaluri, evenimente educaționale, activități non-formale, activități culturale comunitare, sportive, participare la concursuri școlare, participare la cercuri școlare, educație pentru sănătate, activități de networking școlar, terapie prin artă etc.
Activități de sprijin și stimulare pentru elevii aflați la risc de abandon școlar/ PTȘ pentru asigurarea tranziției din învățământul secundar inferior către învățământul secundar superior în vederea finalizării învățământului obligatoriu (de exemplu, acordarea de subvenții/ stimulente condiționate de prezența la școală), etc.
Activități de formare autorizate și îndrumare (coaching) pentru cadre didactice și personal auxiliar din unitatea de învățământ (de ex. îmbunătățirea practicilor de predare, crearea unui climat școlar favorabil, orientarea în realizarea activităților pedagogice prevăzute în proiect).
Alte tipuri de activități care motivează și sprijină elevii pentru a finaliza învățământulobligatoriu.
Categoria 2: Activități de compensare: nu este obligatorie; lista de activități este orientativă, solicitantul putând alege una sau mai multe activități relevante pentru nevoile identificate.
Recensământ pentru identificarea și înregistrarea copiilor și tinerilor din afara școlii.
Activități de reintegrare școlară, fie în învățământul de masă sau în Programe de tipul a 2-a Șansă, în cursuri de calificare desfășurate de furnizori de formare la nivel local sau în programe de învățare/ recuperare accelerată, inclusiv achiziție de mobilier pentru vârstă corespunzătoare etc.
Activități de dezvoltare/ îmbunătățire a competențelor, etc.
Activități de îndrumare (coaching) și consiliere profesională.
Activități de sprijin și stimulare pentru copiii și tinerii care au părăsit școala, pentru reintegrarea lor în sistemul de învățământ (de exemplu, acordarea de subvenții, premii/ stimulente condiționate de prezența la activități de tipul a 2-a Șansă).
Activități de formare autorizate și îndrumare (coaching) pentru cadre didactice și personal auxiliar din unitatea de învățământ (de ex., îmbunătățirea practicilor de predare, predarea remedială cu ajutorul tehnologiei etc.).
Categoria 3: Digitalizarea procesului educațional: atât categoria, cât și lista de activități sunt obligatorii (cel mult 25% din valoarea grantului)
Dotarea cu clase inteligente pentru predare – învățare.
Diagnostic inițial privind competențele digitale ale elevilor;
Activități de predare – învățare – evaluare: proiectarea și realizarea resurselor pentru instruirea online, adaptarea resurselor pentru învățarea online, crearea și utilizarea resurselor digitale pentru evaluarea formativă, sumativă și feedback.
Eligibilitatea grupului țintă
Intervențiile SG PNRAS vizează în special elevii de gimnaziu (clasele V-VIII), deoarece riscul de abandon școlar este mai mare în învățământul gimnazial, în special în clasa a V-a, anul de tranziție de la ciclul primar la cel gimnazial. Grupul țintă principal în cadrul SG PNRAS este alcătuit din:
(i) Elevii din clase de nivel gimnazial în risc de abandon școlar;
Elevii în risc de abandon școlar sunt:
a. elevii cu prezență scăzută la școală = elevul are peste 20 de absențe nemotivate/lună;
b. elevii cu rezultate scăzute la învățătură (elevii au medii sub 7 la limba română/matematică sau medii generale mai mici de 6,5 sau elevul a rămas corigent cel puțin la o materie);
c. elevii care au repetat cel puțin un an sau doi ani școlari;
d. elevii care au un istoric școlar de sancțiuni (de ex., elevul a fost exmatriculat, transferat din motive disciplinare, are note scăzute la purtare și așa mai departe) sau au fost înregistrate plângeri făcute de alți elevi/profesori.
Alte categorii de grup țintă vizate de activitățile Schemei de granturi:
i. Copiii de vârstă școlară (6-17 ani) care nu au fost înscriși niciodată la școală sau care au părăsit timpuriu școala reînscriși, inclusiv copii migranți;
(ii) Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care au absolvit cel mult învățământul secundar inferior (echivalentul clasei a VIII-a) și nu s-au înscris în nicio altă formă de educație sau formare profesională;
(iii) Copii refugiați de vârstă școlară;
(iv) Cadre didactice și personal auxiliar;
(v) Părinți
Cheltuieli eligibile
1. Cheltuieli pentru servicii
Servicii pentru realizarea activităților pentru care școala nu are expertiza sau capacitatea necesară, respectiv: activități pedagogice și de sprijin (inclusiv cursuri de remediere, testare cunoștințe evaluare dificultăți de învățare, consiliere și orientare școlară, mediere, educație parentală, consiliere psihologică, etc), activități extracurriculare (activități nonformale, activități culturale comunitare, sportive, participare la concursuri școlare, participare la cercuri școlare, educație pentru sănătate, activități de networking școlar, terapie prin artă etc) și activități destinate îmbunătățirii calității practicilor de predare, prin observare la clasă și îndrumare (coaching) a cadrelor didactice în școală.
Prestatorii de servicii pot fi PFA (persoane fizice autorizate, cu excepția funcționarilor publici) sau entități publice sau private, inclusiv companii/firme, universități, institute de cercetări, agenții guvernamentale, ONG-uri, care au în obiectul de activitate serviciile vizate.
2. Cheltuieli de natură salarială (maximum 15% din valoarea totală a grantului)
Cheltuieli cu personalul angajat în proiect (consilier școlar, mediator școlar, psiholog, logoped, cadre didactice etc.) pentru activități specifice cu durată limitată în timp cum ar fi: lecții remediale, activități de tip școală după școală, consiliere, introducere de date etc.
3. Cheltuieli pentru evenimente și deplasări (maximum 10% din valoarea totală a grantului)
Evenimente și deplasări. Cheltuieli pentru organizare de evenimente aferente activităților extracurriculare (vizite de documentare, activități outdoor, excursii, tabere, festivaluri, seminarii, ateliere de lucru și vizite de studiu destinate copiilor/tinerilor, tabere, excursii, festivaluri, etc.) cheltuieli de deplasare și diurnă/hrană pentru participanții la evenimente, închirierea facilităților, elaborarea și multiplicarea materialelor de informare și alte activități legate de pregătirea și organizarea evenimentelor.
4. Cheltuieli de formare a cadrelor didactice (maximum 10% din valoarea totală a grantului)
Cheltuieli efectuate pentru formarea cadrelor didactice și a personalului auxiliar, inclusive organizarea de seminarii, ateliere de lucru și vizite de studiu, cheltuieli de deplasare și diurnă pentru participanții la formare, onorariile instructorilor, închirierea facilităților, întocmirea și multiplicarea materialelor și alte activități legate de pregătirea și implementarea activităților de formare, taxe de participare la cursuri (online) de formare, conferințe, evenimente și workshop-uri destinate cadrelor didactice.
5. Echipamente și software (obligatoriu 20% din valoarea totală a grantului)
Cheltuieli pentru echipamente și software pentru dotarea claselor inteligente și a altor spații educaționale (de exemplu table interactive, stații mobile pentru încărcare inteligentă, tablete/chromebooks, routere wireless, multifuncționale, imprimante, computere, laptopuri, camere video, software aferent etc.) și alte bunuri/echipamente necesare realizării activităților proiectului; Achiziția de echipamente va include și serviciile aferente precum: asigurare, servicii de instalare, punere în funcțiune, instruirea aferentă și mentenanța.
6. Cheltuieli pentru mobilier și mici lucrări de amenajare (maximum 10% din valoarea totală a grantului)
Mobilier pentru spațiile destinate activităților proiectului (clasele inteligente sau alte săli de clasă, laboratoare, cabinete, centre de consiliere, bibliotecă/Centre de Documentare și Informare);
Mici lucrări: reconfigurare spațiu interior, diverse alte lucrări minore de amenajare spații de învățare și
spații de lectură, curtea școlii, săli de sport, spații comune, alte mici lucrări pentru activități educaționale etc.
Toate lucrările realizate în cadrul grantului se referă la o clădire existentă, nu sunt lucrări majore și vor avea un impact minim sau nu vor afecta mediul înconjurător.
7. Cheltuieli pentru alte bunuri și servicii (maximum 10% din valoarea totală a grantului)
Alte bunuri și materiale consumabile. Hrană pentru participanții la activitățile educaționale; Resurse educaționale, cărți, reviste de specialitate, publicații; alte bunuri consumabile, mărfuri, materii prime și utilaje.
Taxe abonamente subscripții. Servicii internet, taxe sau abonamente la platforme educaționale sau pentru managementul școlarității, subscripții pentru resurse educaționale și publicații ONLINE etc.
8. Cheltuieli cu subvenții, ajutoare, premii (maximum 10% din valoarea totală a grantului)
Subvenții, ajutoare, premii pentru participanții la activitățile de intervenție și compensare.
Perioada de implementare: 36 de luni.
Comments