Programul Femeia Antreprenor
- Conecta - Fadi
- 26 sept. 2022
- 2 min de citit
Actualizată în: 4 nov. 2022

Firmele deținute majoritar de femei vor putea atrage fonduri de maximum 200.000 de lei (aproximativ 40.000 euro), prin programul Femeia Antreprenor 2022, conform propuneri de procedură publicate zilele trecute de Ministerul Antreprenorialului și Turismului (MAT).
Programul Femeia Antreprenor are un buget de 157.624.000 lei, ce se vor acorda sub forma a două tipuri de ajutoare financiare nerambursabile maximale, condiționate de numărul persoanelor pe care firmele le vor angaja:
100.000 lei/beneficiar, pentru antreprenoarele ce își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul proiectului.
200.000 lei/beneficiar, pentru antreprenoarele ce își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul proiectului.
Beneficiarele trebuie să participe la cheltuielile din bugetul proiectului cu cel puțin 5% din cheltuielile eligibile, ajutorul nerambursabil acoperind 95% din valoarea acestuia.
Conform propunerii de procedură existente se pot finanța următoarele tipurile de cheltuieli :
Echipamente tehnologice;
Achiziția de sisteme, instalații și echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare,
Autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, trotinete, 100% electrice precum și stațiile de încărcare aferente acestora, pompe de căldură, mini-eoliene, compresoare aer, panouri și / sau sisteme fotovoltaice, panouri solare, stații sortare – reciclare deșeuri, etc
Achiziționarea de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț.
Mijloace de transport, altele decât cele prevăzute la art. 4.3.1, lit. a), alin. (4): autoturisme, autobuze, vehiculele de transport rutier de mărfuri în contul terților sau contra cost, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri.
Achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale, conform grupei nr. 3 din HG 2139/2004;
Salariile, utilitățile (energie electrică, apă, gaze, salubritate, abonament telefon și internet), serviciile de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spații de lucru, spații de producție sau spații pentru prestări servicii și comerț;
Procedura de implementare a Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM este in consultare publica si o puteți găsi la http://turism.gov.ro/web/2022/06/24/proiect-de-procedura-2/.
Comments